Waluta: EURO
Transport:
na tej wyspie należy wypożyczyć auto, bez tego się nie obejdzie. Transport publiczny bardzo ograniczony i rzadko jeżdżący, aby dojechać na wymarzone plażę należy mieć auto.
I trzeba się nastawić na korki w okolicy centrum wyspy czyli Pointe-à-Pitre i większe autostrady,.
Drogi jak we Francji. To Unia europejska :)
Pożyczaliśmy auto w lokalnej firmie: Rent A Car Guadeloupe
Hotele:
Malo ofert all inclusive i mało hoteli w ogóle.
Większość francuzów śpi w apartamentach z kuchnia.
W ten sposób Airbnb to wasza najlepsza opcja aby znaleźć jakiś uroczy bungalow.
Gorąco polecam naszego hosta Pierre z pięknymi bungalowami , super widoki!
Jedzenie:
rano najlepiej wyruszyć na poszukiwania świeżej ryby, albo do portów, albo gdzieś przy drodze będą je sprzedawali.
Większość czasu gotowaliśmy, grillowaliśmy sami.
Restauracje, w stylu francuskim, maja konkretne godziny otwarcia od 12stej do max 15stej jest lunch, ale może się zdążyć w niektórych miejscach ze 14sta to już za późno by wam dali jeść. Potem wszyscy zamykają i otwierają znów o 19stej! i jedzą do 23tej
Kto się do tych godzin nie dostosuje, będzie chodził głodny i zły :)
Tak samo bagietki i bulki , tylko rano max do 9tej można dostać, potem to już wielkie poszukiwania :)
Ceny w restauracjach raczej paryskie. Nie jest tanio. Ale za to jest zawsze świeże i zawsze potrawy maja naprawdę wyjątkowy, oryginalny smak. Czasem wygląda to jak taka zwykła buda z desek w której gotują, a serwują potrawy jak z 5 gwiazdkowych restauracji:) Doprawdy Francuzi wiedza co znaczy żyć.
=======
Język:
.... tutaj tylko francuski.
Przydadzą się wam rozmówki francuskie albo jakakolwiek znajomość francuskiego. Szczerze, oni w ogóle nie znają nic angielskiego, nawet słów jak Time, Food, Chicken ... także pod tym względem jest jak w Chinach, wszystko na migi i obrazki :)